Kender du Ensomheden

Filmen “Kender du Ensomheden” er produceret for Viborg Kommune, som har et særligt fokus på, at opspore ensomme ældre.

Ensomhed er meget belastende, både fysisk og psykisk, og ikke bare for den ensomme selv, men også de nærmeste. Derudover ved man, at ensomhed kan være lige så dødeligt som visse former kræft, så der er god ræsonnement i, at få afhjulpet ensomhed.

En af de store udfordringer med at producere en film om ensomhed var, at ensomhed er et forholdsmæssigt tabubelagt område – det er ikke sjovt at tale om – det er heller ikke sjovt at vedkende sig, at man måske er ensom.

Så opgaven var, at få afmystificeret ensomhedsbegrebet og få det gjort mere konkret og håndterbart. Og her kom animationsmediet til sin ret.

Ved simpelthen at lave ensomhed blive til sin egen karakter i filmen.

En karakter der har sin egen personlighed. Og Ensomheden er ikke sur, den er ikke glad, den er ikke god og den er ikke ond. Den er der bare. Og hvis den ikke håndteres, så kommer den til at fylde det hele – og her kan vi i det visuelle medie gøre det helt bogstaveligt – Ensomheden kommer simpelthen til at fylde hele skærmen ud.

Og netop det resonerede rigtig godt med målgruppen – endelig kunne de tale om ensomhed – og tale om det på en ordentlig måde.

Og selvom ensomheden varetages, så forsvinder den altså aldrig helt, men kan blive en følgesvend i livet. Det var en anden vigtig pointe, for ensomhed er tit forbundet med minder om personer man har kært, og som ofte ikke er her længere. Så det er bestemt et følsomt emne.

I filmens stil lagde vi vægt på, at den skulle kunne samle generationer – og primært med fokus på segmentet 50+

Vi valgte en stil der var inspireret af Arne Ungermann’s fantastiske illustrationer fra introen til Matador og levendegjorde dem.

Både musik og speak forholder sig til Matador-temaet også, og vi fik Ghita Nørby til at speake filmen.

Se filmen
Se filmen på animeretkampagne.dk

Fakta
Kunde: Viborg Kommune
Produktion: Happy Flyfish Rights ApS og Drawsome Pictures
Producer: Søren Fleng
Instruktør og design: Susanne Bækby Gerges
Speak: Ghita Nørby

Presse
Læs om brugen af “Kender du Ensomheden” i Politiken Sunhed